O mensi

Ukratko o Mensi

Članstvo u Mensi je dobrovoljno. Svima koji su stekli pravo na prijem upućuje se poziv da postanu članovi udruženja.

 

Prihvatanjem članstva prihvatate i statut udruženja. U statutu sem formalnih članova vezanih za organizaciona pitanja stoji samo jedan član koji vas obavezuje: svoje stavove ne smijete pripisivati Mensi kao stavove udruženja. Ipak pri iznošenju svojih stavova smijete da napomenete da ste član Mense.

 

Najčešće pitanje je: koje su aktivnosti Mense? Najjednostavniji odgovor je: sve one aktivnosti koje interesuju njene članove.

 

U okviru organizacije postoji jedan specifičan sistem druženja, a to su SIG-ovi, odnosno grupe specijalnog interesa (Special Interest Groups). Riječ je o tome da se tri ili više članova koji ustanove da su zainteresovani za određenu temu organizuje u grupu radi zajedničkog bavljenja nekom aktivnošću, razmjene iskustva o toj temi, sa pravilima koja članovi sami određuju i važe u okviru njihove grupe.

 

Zanimljiv vid komunikacije članova Mense su sastanci. Njih mogu organizovati SIG-ovi, regionalna udruženja ili Skupština.

 

Kratka istorija Mense Internacional

Mensu su osnovali Australijanac Roland Berrill i Englez Lancelot Ware 1946. godine u Oxfordu. Ware je imao viziju "saveza superiornih umova", koji bi mogli značajno da doprinesu rješavanju problema u raznim područjima: mir u svetu, etika, psihologija, obrazovanje itd. Međutim, Berrill je bio taj koji je osnovao udruženje u samom smislu te riječi. On je prikupio početna finansijska sredstva i postao prvi sekretar Mense. Cilj je bio ambiciozan, a organizacija je privukla pažnju javnosti i rasla prvo u Velikoj Britaniji, a zatim u Evropi i dalje širom sveta. Berrill je umro nekoliko godina nakon osnivanja organizacije, a Ware je posle nekoliko godina odsustva iz organizacije danas član sa titulom "Fons et Origo", koju nosi kao tvorac originalne ideje o udruženju.

 

Kratka istorija Mense kod nas

 

Istorijat Mense Jugoslavije do 1998

Mensa Jugoslavije osnovana je zvanično 16. decembra 1989. godine u Zagrebu, mada su prva testiranja održana u Beogradu septembra 1988. godine. Tokom 1989. i 1990. obavljena su testiranja i u drugim većim gradovima u SFRJ (Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu i opet Beogradu). Tadašnja Mensa Jugoslavije imala je oko 1100 članova i bila je na četvrtom mjestu u Evropi po broju članova.

Zbog nestabilne političke situacije, Mensa Jugoslavije prestala je sa dotadašnjim aktivnostima, ali je u Novom Sadu formirana regionalna Mensa vojvođanske regije, jer je u Novom Sadu u to vrijeme bilo skoro 350 članova.

Stagnacija u radu Mense vojvođanske regije uslijedila je zbog teške političke i ekonomske situacije u zemlji. Ovaj zastoj je trajao od 1992. pa sve do 1996. godine, kada su februara te godine, na inicijativu Ranka Rajovića i Ljubomira Kustudića, počele pripreme za ponovno pokretanje rada Mense Jugoslavije. Ubrzo je uslijedila kontinuirana medijska prezentacija Mense, tako da su stari članovi Mense i javnost  pokazali interesovanje za reaktiviranje organizacije.

U aprilu 1997. započeti su pregovori sa Mensom Slovačke o mogućnosti organizacije testiranja u Jugoslaviji. Nakon toga, u aktivnosti za ponovno pokretanje Mense Jugoslavije uključili su se članovi stare Mense Jugoslavije sa teritorije Srbije (Goran Lukić, Nebojša Vidić i Luka Naglić). Tako je 8. novembra 1997. oformljen Inicijativni odbor Mense Jugoslavije, čiji je zadatak bio da pripremi organizaciju testiranja i da stvori preduslove za ponovno formiranje Mense Jugoslavije.

Uz odobrenje Eda Vincenta (izvršnog direktora Mense Internacional), održano je testiranje 22. novembra 1997. u Novom Sadu pod supervizijom Mense Slovačke. Ovo je, nakon šest godina, bilo prvo testiranje održano u Jugoslaviji.

Nakon testiranja pristupilo se aktivnostima za sazivanje Osnivačke skupštine. Prva skupština održana je 7. marta 1998. godine u Novom Sadu, gdje je izabrano novo rukovodstvo i usvojen predlog statuta. Za prvog predsjednika izabran je Ranko Rajović, koji je bio glavni pokretač i koordinator aktivnosti koje su dovele do ponovnog formiranja Mense Jugoslavije. Na njegovu inicijativu pokrenuti su i prvi značajniji projekti nove Mense Jugoslavije.

Nakon osnivačke skupštine, održana su još dva testiranja uz pomoć Mense Slovačke i Mense Bugarske u Novom Sadu i Beogradu, kao i jedno samostalno testiranje u Novom Sadu, tako da je Mensa Jugoslavije, polovinom 1998. godine imala skoro tri stotine članova.

 

Istorijat Mense CG

Na inicijativu Ranka Rajovića i pod njegovom supervizijom organizovano je prvo testiranje na teritoriji Crne Gore - decembra 1998. godine u zgradi tehničkih fakulteta.

Na testiranju je bilo 80 kandidata, a prolaznost je bila nevjerovatnih 50%.  Testiranje inteligencije pobudilo je veilko interesovanje mladih, pa je sljedeće testiranje održano februara 1999. godine – prolaznost iznad 40%. Kakav početak! Stvorena je kritična masa, odnosno odgovarajući broj članova  da  priča “Mensa u Crnoj Gori” dobije svoj početak.

Nakon testiranja pristupilo se aktivnostima za sazivanje Osnivačke skupštine. Prva skupština održana je 17. juna 2000. godine u Podogrici, gdje je izabrano rukovodstvo i usvojen predlog statuta. Za prvog predsjednika izabran je Srđan Kadić.

Odmah po osnivanju Mensa Crne Gore je svojski prionula na posao i dala je značajan doprinos u razvoju Mense kako u Crnoj Gori, tako i na teritoriji Jugoslavije. Mensa Crne Gore je bila organizovana kao regionalna Mensa u okviru Mense Jugoslavije.   Mala, ali veoma agilna zajednica mensaša u Crnoj Gori svojim radom, organizacijom i brojnim aktivnostima je zavrijedila pažnju kolega iz Mense Jugoslavije. Priznanje je ubrzo stiglo. Naime, na prvoj sljedećoj skupštini Mense Jugoslavije Srđan Kadić je predložen i izabran za potpredsjednika Mense Jugoslavije.

2004. godine organizacija mijenja naziv u Mensa Srbije i Crne Gore. 2005. godina je bila period velikog uspjeha za Mensu SCG. Broj članova je sa 700 porastao na preko 1.000, što nam je donijelo pravo na dva glasa u okviru Borda direktora Mense Internacional. Od tada broj članova i aktivnosti je u stalnom rastu. Krajem 2006. godine Mensa SCG je imala preko 1.300 članova.

2007. godine u Hong Kongu Mensa International je priznala  i registrovala Mensu Crne Gore kao provizornu Mensu. Period od 2007. pa do danas karakteriše velika aktivnost  naših članova na polju promocije i širenja Mensinih ciljeva. Rezultati nisu izostali, sa ponosom ističemo da je danas Mensa opšte poznat pojam u Crnoj Gori  i naši članovi su rado viđeni sagovornici .

 

 

Mensa Crne Gore je provizorna Mensa i član je MenseInternacional.
Mensa logo je registrovan zaštitni znak MenseInternacional, sva prava zadržana.
Mensa nema, niti izražava bilo kakvo ideološko, političko ili religijsko gledište.

Poslednje Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

19 apr

TESTIRANJE INTELIGENCIJE U PODGORICI

Mensa Crne Gore će u nedelju 23. aprila 2017. godine u 12 časova organizovati testiranje bazične inteligencije u Podgorici. Testiranje će se održati u novim prostorijama Univerziteta “Mediteran” na Starom aerodromu u Podgorici. Prijava za testiranje je obavezna.

04 apr

NOVE KANCELARIJE

Dragi mensaši, u čast otvaranja novih prostorija, u nedelju 9. aprila od 15 do 16 časova ćemo organizovati koktel za sve članove.

29 mar

AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Povodom šest godina od svog postojanja NVO Mladiinfo Montenegro u saradnji sa NVO Mensa Crne Gore organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi.

16 mar

TESTIRANJE INTELIGENCIJE NA ŽABLJAKU

U nedelju,19. marta 2017. Mensa Crne Gore, u saradnji sa Učeničkim parlamentom, organizuje testiranje bazične inteligencije na Žabljaku.

07 mar

TESTIRANJE INTELIGENCIJE U PODGORICI

Mensa Crne Gore će u nedelju 12. marta 2017. godine u 12 časova organizovati testiranje bazične inteligencije u Podgorici. Testiranje će se održati u novim prostorijama Univerziteta “Mediteran” na Starom aerodromu u Podgorici. Prijava za testiranje je obavezna.

06 mar

DRUGA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Obavještavamo članove da Predsjednik Upravog odbora saziva drugu sjednicu Upravnog odbora u ovoj godini. Sjednica je zakazana za subotu 11. 03. 2017. god. u 19h.

01 mar

PODJELA ČLANSKIH KARATA

U nedelju, 12. 3. 2017. godine od 13 do 14h ćemo organizovati podjelu članskih kartica u prostorijama Univerziteta Mediteran na Starom aerodromu.

27 feb

SKI VIKEND 2017

Ove godine organizujemo ski-vikend na Žabljaku u ovkiru Mense Crne Gore i njenih prijatelja. Kao i ranijih godina, ski-vikend ce se održati krajem treće sedmice marta (18-19 mart 2017).

06 feb

ZANIMLJIVO

Nezavisna produkcijska kuća Emotion koja je godinama lider u cijelom regionu u televizijskim emisijama i serijama sprema novi TV format koji će biti najbolji do sada.

18 jan

SKUPŠTINA MENSE CRNE GORE

Obavještavamo članove da će se Skupština Mense Crne Gore održati u Podgorici u subotu 21.01.2017. godine u 16h u novim prostorijama Univerziteta Mediteran na Starom aerodromu.

13 jan

PRVA SJEDNICA UPRAVNOG ODBORA

Dragi članovi, Predsjednik Upravog odbora saziva prvu sjednicu Upravnog odbora u ovoj godini. Sjednica je zakazana za nedelju 15. 01. 2017. god. u 13h.

10 jan

TESTIRANJE INTELIGENCIJE U PODGORICI

Mensa Crne Gore će u nedelju 15. januara 2017. godine u 12 časova organizovati testiranje bazične inteligencije u Podgorici. Testiranje će se održati u novim prostorijama Univerziteta “Mediteran” na Starom aerodromu u Podgorici. Prijava za testiranje je obavezna. Rok za prijavu je otvoren.

Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje.

Viktor Igo

Prijava za testiranje

Ukoliko želite možete se prijaviti za testiranje. Kada Mensa bude organizovala sledeće testiranje bićete obaviješteni putem e-maila.

Email (*)
Nevažeći format e-mail adrese
Ime (*)
Nevažeći unos


MENSA.ME 

Mensa Crne Gore je provizorna Mensa i član je Mense Internacional.

+382 (0)67 766 466 | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

© 2012 | nemanja.me